Fuck MDMA, eller bare kjøpe testkit?

Jeg har fått lov av min kone til å skrive et blogginnlegg som en liten oppfølging til Monas blogginnlegg «Fuck MDMA». Innlegget er nå i ferd med å passere 140 tusen lesere og det har vært en del engasjement, bl.a. fra de som ønsker å ufarliggjøre dette narkotiske stoffet, de som ønsker at det skal legaliseres, eventuelt under offentlig kontroll og til de som ikke ser problemet, så lenge «man tar ansvar» ved å kjøpe seg eller utruster ungdommen med testkits, slik at de kan være sikre på at det er rent MDMA. For rent MDMA er jo ufarlig, blir det påstått. Jeg har lest kommentarer som nesten ikke er til å tro i sin naive form og uttrykk. «Det er farligere å ri på en hest». «Overdose kan man få av alt, tom. av vann». Javel, men det kalles for drukning og kan vel egentlig ikke helt sammenlignes. Derfor skriver jeg dette innlegget, og det kommer kanskje flere etterhvert.

Men la oss heller ta tak i de som kan fremstå litt mer til troende og som derfor er farlige. De gir råd til unge nysgjerrige mennesker som ikke helt forstår hvilke konsekvenser de valgene de gjør, kan få. De vet kanskje ikke hvor lang tid det tar før virkningen kommer. «Dette var svake greier. Vi tar en til». Med MDMA som tas oralt, kan det ta fra 30-60/70 minutter. De vet kanskje ikke at den dosen kameraten eller vennina tok og som ga en «herlig rus», kan drepe en annen. Det kan variere mye fra person til person. Hva med ettervirkninger og langtidseffekter?

Flere har påstått at Haakon ikke døde av å ha inntatt MDMA, men det enda farligere stoffet PMMA. Hvordan kan vi som foreldre argumentere i mot det? Hva er PMA/PMMA? Vel, vi trenger ikke å lese oss opp på akkurat det nå. Den utløsende faktor da Mona skrev blogginnlegget «Fuck MDMA», var at vi nettopp hadde mottatt en telefon fra Den norske ambassaden i London. De bistår oss i den oppfølging vi ønsker ifm. Haakons dødsfall, obduksjon, politietterforskning, osv. De hadde da mottatt den såkalte «Inquest Report» fra The Coroners Office, hvor de som resultat av obduksjonen hadde fastslått dødsårsaken. Denne fikk jeg gjennomgått muntlig og vi fikk den skriftlig via epost samme dag. Det fastslås at Haakon døde av et for høyt inntak av MDMA. Ingen andre stoffer relatert til dødsårsak har blitt identifisert. Hva er poenget med all denne bortforklaringen? Haakon er den 2. nordmann som dør av å ha inntatt MDMA. En ung gutt på 17 år fra Drammen døde tidligere i 2017 av nettopp dette. Nå nylig døde en 15 år gammel gutt i Danmark av å ha inntatt MDMA. Så igjen: Hva er poenget med denne bortforklaringen? At man ikke kan dø av MDMA? Selvfølgelig kan man det og det er flere årsaker til det.

En kommentar jeg hengte meg spesielt opp i var omtrent som følger: Ikke driv skremselspropaganda, fortell ungdommen om de narkotiske stoffene, hva som er trygt, dosering, osv. og fremfor alt – skaffe dem et testkit! Derav overskriften. Jeg måtte spørre meg selv: Har vedkommende barn selv? Ønsker vi et samfunn der foreldre bestiller testkits til sine ungdommer? Et samfunn der foreldre kategoriserer de forskjellige narkotiske stoffene i faregrad vs. kostnad og gir ungdommene sine en doseringstabell?Eller går vi ut og advarer mot narkotika generelt. Opplyser om farer, hva som kan skje med kroppen – fysisk og psykisk, rett og slett drive holdningsskapende arbeid. At narkotiske stoffer som f.eks. MDMA er farlig, kan skade deg både fysisk og psykisk og at du kan dø av det, blir ikke mindre riktig selv om det argumenteres med at mange bruker det og får en «herlig rus». Hva skal friske sunne ungdommer ruse seg med narkotika for? Hvorfor? Fordi stoffer som MDMA, Hasj og Marihuana fremstilles som mindre farlig enn alkohol? Hvis man leser statistikk med bind for øynene kan det virke slik. Men hadde like stor andel av befolkningen som har brukt alkohol også brukt de såkalt ufarlige narkotisk stoffene, hadde nok den statistikken sett ganske annerledes ut.

Grensen for hva du som leser gidder å lese er vel i ferd med å overskrides, men jeg har litt til. Ta en titt på denne fra NIDA, USA. (Source: National Institute on Drug Abuse; National Institutes of Health; U.S. Department of Health and Human Services.)

NIDA

Dette er hvordan NIDA i USA beskriver hvordan MDMA påvirker kroppen, avhengig av dose og det faktum at reaksjonen varierer fra person til person med samme dose.

Haakon var bevisstløs med lavt O2-opptak ved innleggelse. Han hadde multippel organsvikt og omfattende indre blødninger. Om dette hadde latt seg behandle på noen måte, er det uansett usikkert om han noen gang hadde kommet til bevissthet og i hvilken grad. Hva kan så helsepersonell gjøre ift. MDMA-forgiftning? Egentlig begrenser det seg til å prøve å kontrollere kroppstemperaturen. Det finnes ingen motgift, skrev Mona i et FB-innlegg. Det var en komentar som til en viss grad latterliggjorde den påstanden. Vel, faktum er: Det finnes ingen motgift!

På grunn av all uvitenhet blandt store deler av befolkningen (det inkluderte også oss frem til 30.9.2017) og alle de som står frem og ufarliggjør dette stoffet og andre stoffer og som kan lede våre unge til å ta skjebnesvangre og livsfarlige valg, har vi bestemt oss for å gå ut og informere både ungdom og voksne. Dette gjør vi med et sterkt og personlig foredrag som heter «Tør du?». Les mer om dette under menyen «Foredrag» ovenfor.

Så: Skal vi lage brukermanualer og kjøpe testkit til våre ungdommer? Eller skal vi informere om farer og skadevirkninger og oppfordre våre unge til å ta avstand fra all narkotikabruk? Det siste er hva flere som kommenterte kaller for skremselspropaganda.

 

En kommentar om “Fuck MDMA, eller bare kjøpe testkit?

 1. Takk for alt dere deler! Dette kan redde liv.

  Samtidig vil jeg sterkt råde dere til å presentere et sannferdig og nøyaktig bilde av risikoen. Ingen ønsker at barn og ungdom (eller voksne) skal skade seg med alkohol eller andre rusmidler, men de fortjener å få hele sannheten og slippe å google seg fram til informasjon som er relevant og nødvendig for noen som faktisk ender opp med å gjøre noe impulsivt.

  Seksualundervisning er ikke en oppfordring til å ha sex, men det vil i en del tilfeller være forebyggende. Vi ønsker ikke at ungdom skal havne i vanskelige situasjoner, men vet at enkelte kan risikere det. Da er det godt å vite at man har gitt informasjon som kan hjelpe i vanskelige situasjoner og bidratt til et skamfritt miljø der det føles trygt å si fra og be om hjelp.

  Ungdom kan være redde for å ringe ambulanse når vennene deres kanskje har overdosert. Har sett eksempel på det i en dokumentar om et MDMA-dødsfall i Storbritannia. Det er svært uheldig. Akkurat det samme gjelder med kjøp av testkits nå som tollmyndighetene sier at de opplyser politiet. Jeg ser ikke automatikken i at man må velge bort skadereduksjon bare fordi man skal informere om skadevirkninger og ta avstand fra bruk. Å utføre tiltak for å redusere skadene ved rusmidler er ikke det samme som å akseptere eller oppfordre til å bruke dem.

  Lykke til videre i arbeidet. Jeg støtter intensjonen deres helhjertet, og håper dere kan heve dere over ufølsomme kommentarer og se nøkternt på faktiske vitenskapelig baserte argumenter som går på tvers av kriminaliseringslinjen og ideen om at mer informasjon ikke kan redde liv.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s