Fuck MDMA!

Når vi fikk høre at Haakon var lagt inn på sykehuset, hardt skadd, så var jeg helt sikker på at han var utsatt for en ulykke eller utsatt for vold, aldri i min villeste fantasi ville jeg ha gjettet på narkotika! Aldri! Denne praten hadde vi hatt mange ganger og han var selv veldig klar på at syntetisk narkotika var livsfarlig og at det aldri skulle prøves. Allerede før jeg dro til England fikk vi vite av Haakons venninne at de hadde tatt MDMA og vi hadde aldri hørt om dette stoffet før.

Jeg sitter i gangen sammen med en sykepleier. Hun spør meg om jeg er Mona Bratland, mamma til Haakon. Jeg nikker, tør ikke åpne munnen. Hun spør om jeg snakker engelsk. Jeg nikker. Så spør hun om jeg forstår alvoret i situasjonen, at Haakon ligger i koma, han må ha respirator og at det er mange slanger som jeg vil se! Jeg sier ja, glemmer å snakke engelsk der jeg sitter på stolen og prøver å stanse skjelvingene som rir i hele kroppen. Jeg lyver, hvordan kan en mamma forstå? Jeg ber om å få se ham, og idet vi åpner døren inn til intensiven så ser jeg tatoveringen min, 3 hjerter! Jeg stryker fingeren over hjertene idet døren åpner seg og tenker at jeg har tre unger i dag, det skal jeg ha i morgen også!

Etter en stund med Haakon blir jeg tatt med inn på pårørenderommet sammen med sykepleier og behandlende lege. De forteller meg at skadene er omfattende og at de gir Haakon tid til lørdag morgen. Lenger enn det tror de ikke han vil leve. Jeg går fullstendig i panikk, jeg roper og skriker, tårene renner! Jeg får problemer med å puste og hyperventilerer! Jeg ber på både norsk og engelsk om at de lyver og at de må redde han. Det er joderfor han er på sykehuset, for å bli bra!Etter noe som virker som en evighet klarer jeg å samle meg slik at jeg får høre om skadene! Haakon har massive, indre skader. Multippel organsvikt sier legen. Jeg ber henne om å ikke snakke medisinsk engelsk, jeg skjønner at dette er viktig informasjon. Nyrene er helt ødelagt, derfor ligger Haakon med dialysemaskin og han får blod, masse blod med røde blodceller og plasma i håp om at blodet skal begynne å koagulere. Han har store blødninger fra lungene, milten og leveren er ute av funksjon. Han har store, indre blødninger. Han blør fra øverst i spiserøret og helt ned til tarmen! «Hvordan kan noen overleve noe slikt?» tenker jeg! Tiden er knapp, ifølge legen vil Haakon dø i løpet av noen timer, og jeg vil ikke sitte inne på dette rommet, jeg må få Haakon til å kjempe! Han skal hjem! Jeg husker en gang en sykepleier lurte på om Haakon hadde litt mage! Jeg står ved siden av Haakon, stryker han over håret og kinnet og ser ned på magen. Den er oppblåst! «Nei, Haakon har alltid vært tynn!» sier jeg mens tårene renner nedover kinnet mitt! «Okay, da er det pga av alt blodet!» får jeg til svar.

Snakk med barna deres, få dem til å lese dette, spør om de virkelig har lyst til å prøve MDMA nå! Jeg kan også opplyse dere om at virkningen av MDMA ikke kommer før det har gått 30-60 minutter! For folk som ikke har brukt dette og vet nok om stoffet vil tro at de, etter ca 15-20 minutter har tatt for svak dose og tar en til…og kanskje en til! Da er det for sent, ingenting vil redde deg,  det finnes ingen motgift! Tør du, er det verdt det??IMG_1008

44 kommentarer om “Fuck MDMA!

 1. Kjære Mona.
  Det er ufattelig trist å høre at du har mistet sønnen din på en så tragisk måte. Jeg kan ikke engang begripe den fortvilelsen og hjelpesløsheten man måtte kjenne på når noe slikt oppstår og jeg forstår godt at det tenner en ild i deg om å gjøre det du kan for at dette ikke skal hende med flere.
  Jeg ønsker å gi det noen innspill, fordi som du selv også sier: du har hatt narkotikapraten med din sønn flere ganger, han er informert om farene og du trodde han aldri ville prøve.
  Det handler så mye om informasjonen vi gir og et forbud fra foreldre gir dessverre ingen garanti for at unge tar det riktige valget.
  Når det kommer til MDMA er dette et ekstremt utbredt narkotikum som mange benytter seg av, de aller aller fleste uten skadevirkninger. Det å få høre fra mor at dette er livsfarlig, når alle kompisene dine har prøvd det med hell og deler gode opplevelser gjør at terskelen for å prøve er lav. På internett har de tilgang til utallige artikler og andres erfaringer, som ofte stiller rusmiddelet i et positivt og ufarlig lys.
  Jeg tenker personlig at det viktigste man kan gjøre for sine barn er å gi dem en mer nyansert forståelse av hva rusmiddel gjør med deg, en innføring i forsvarlig rusbruk og en åpen dialog mellom foreldre og barn. Om din sønn hadde fått det reelle bilde av hvordan MDMA brukes, om han hadde visst på forhånd at virketiden er slik, en vanlig brukerdose er slik, effektene er slik og bieffektene slik – ville han muligens vært bedre rustet til å ivareta seg selv, da han allerede hadde tatt valget om å ruse seg. Tiltross for advarselene han fikk hjemmefra.
  Om foreldre kunne ha en så åpen dialog med sine barn at de unge forstår at mor og far ikke godkjenner eller aksepterer rusbruk selv om man informerer på en korrekt måte, at det handler om å kontrollere det man kan, og gi slipp på det man ikke kan kontrollere. Du kan ikke velge for dine barn, men du kan gjøre dem kapable til å ta de beste valgene for seg selv. I England er faren ekstremt høy for at rusmiddelet er blandet ut med all mulig annet søppel, derfor ville testkit vært noe ethver ungdom burde ha tilgang på. Dette er ikke noe de selv vil bruke penger på antageligvis, men hadde de hatt det tilgjengelig har de faktisk muligheten til å være sikker på at det de får i seg er rent, fremfor utblandet. Fordi de har allerede tatt valget om å ruse seg.
  Det er så viktig at informasjonen som kommer ut er nyansert, det er et fåtall av brukere som mister livet – så for ungdommen blir det vanskelig å forstå realiteten i «livsfarlig».
  Forbud skaper interesse, skrekkhistorier og advarsler blir fort glemt – er du heldig vil du kunne hindre noen få i å aldri prøve, men de fleste vil eksprimentere – og det er vi nødt til å forholde oss til. Sjansen er der for at det var ikke din sønns første forsøk, så tenk på det når du sender ut budskap, hvis det skal ha en virkning som varer.
  Knowledge is power.
  Jeg har et stort ønske om at alle skal få god informasjon i trygge rammer slik at de er rustet til å ta det beste valget for en selv.

  Mvh Moina Hall

  Likt av 3 personer

  1. Ta bort dette innlegget som forsvarer mdma, i lys av å være trøstende. Fytti katta for et teit svar 🥵

   Liker

 2. Veldig trist lesning, og jeg kondolerer!
  Men missinformasjon hører ikke hjemme noen plass uansett ulykke.
  Les deg opp på forskjellen mellom MDMA og PMMA. Sønnen din trodde nok han tok MDMA, men i realiteten har blitt forgiftet med PMMA av noen som leker kjemikere, desverre.

  Likt av 1 person

  1. Jeg vet godt forskjellen på MDMA og PMMA! Det som frisøren meg med ditt svar er at du så skråsikkert forteller meg hva min sønn døde av,som om du sitter på annen informasjon enn meg! Du gir feil informasjon Nils, siden jeg sitter med den avsluttende obduksjonsrapporten av Haakon foran meg, og jeg kan fortelle deg at min sønn døde av inntak av BARE MDMA! De fant ikke spor av noe annet narkotikum eller alkohol! Så jeg kommer til å fortsette å spre informasjon om dette stoffet og skadevirkningene det faktisk har, og jeg kommer til å spre rett informasjon! Ha en fortsatt god søndag!
   Mona..

   Likt av 2 personer

  2. Det er jo noe spesielt at en vilt fremmed sitter å forteller en mor hva hennes sønn døde av uansett hva du måtte mene. Ærlig talt. Om du så skulle ha rett i det du merkelig nok påstår med så stor overbevisning, så har du overhode ingen bevis for hva hennes sønn døde av. Det har faktisk hun. Ærlig talt, går det ann å finne noe annet å skulle lekse opp for en sørgende mor enn en dødsårsak du overhode ikke kan påstå med fakta. Kjenner jeg skjems over at det finnes mennesker som tar seg den rettigheten uten en gang har fakta å vise til annet enn egne påstander.

   Og Mona, jeg føler virkelig med deg. Det finnes vel ikke noe verre for en mor å miste sitt barn. Jeg dropper ordet kondolerer for det er det mest upersonlige ordet jeg kan tenke meg i en så personlig sak. Men sender deg lys og kjærlighet og takk for at du deler 💜❤💔❤💜💔💖

   Likt av 2 personer

 3. Trist som bare det når slikt skjer, men er redd for dårlige valg basert på dårlig informasjon har mer skyld enn selve stoffet. Men jeg har den dypeste medfølelse for familien som må igjennom det. 😣
  Det er bare nok et eksempel på at regulering og info er veien og gå.

  Likt av 2 personer

 4. Dette vil jeg kalle for ren skremselspropaganda ovenfor et stoff som MDMA, ble opprinnelig laget som medisin men skrinlagt pga de negative psykotiske effektene av det. Men derimot fortsatt blir brukt med godt hell mot mange psykiske privat klinikker rundt om i verden den dag i dag, med godt hell. Uheldig for deg at du mistet din sønn og du har min dypeste medfølelse. Men her er det nok mer snakk om null forståelse for hva han har kjøpt for der første om det var på gata var det nok ikke ren MDMA din sønn fikk i seg heller. Og som du selv skriver så hadde han null kontroll med dosering av hva han drev med.

  Likt av 2 personer

  1. Tomala: Unnskyld meg, men hvor er empatien din? I en sånn situasjon er du opptatt av å forsvare et farlig stoff! Og skremselspropaganda? Nei ved du hva! Det er utrolig modig og sterkt gjort å skrive dette innlegget! Og kan det redde ÉN person, så er det verdt det. Og hun advarer ikke mot medisinsk bruk av stoffet (under oppsyn av kvalifisert helsepersonell), hun advarer mot ruseffekt-bruken, for den ER farlig.

   Likt av 5 personer

   1. Jeg blir så sjokkert iver noen sv svarene her. Tomala og Nils, skam dere… deres ekspertise er bare kvalmende og bedrevitende, og forkastelig.
    Om obduksjonsrapporten viser MDMA så er det MDMA. Og doseringen var tydeligvis feil. Det er så lite nødvendig å svare tull for å hevde dere og forsvare deres eget forhold og bruk av stoffet.
    Det er absolutt NULL empati og dere gjør stoffet til viktigere enn mennesket som har blitt borte. Jeg får en oppfatning av at dere kanskje har et slags kjærlighetsforhold, og det er egentlig dere det er synd på.
    Det er heldigvis slik at karma betaler med det dere fortjener.
    Skamme seg…
    Mine dypeste kondolanser til Mona og familien.
    MDMA er en stor fare og trussel mot samfunnet, og jeg er fast bestemt på at informasjon er eneste veien å gå.
    Når dere gutta kaller dette skremselspropaganda så trekker jeg på smilebåndet litt, for hvordan i all verden kan det være galt å skremme unge fra å muligens dø av dette, eller få sitt eget liv og livene til de rundt en, ødelagt.
    Narkotika er ikke et tema å forsvare, beklager.

    Likt av 2 personer

   2. Og nei. Jeg har ingen empati ovenfor skremsels propaganda. Etter et enkelt tilfelle hvor en gutt som ikke klarte og styre seg døde. Som jeg sa. Synd. Men hans egen feil. Han kjøpte det/ fikk det og puttet i seg for mye av noe han ikke visste hva er. Hadde han brukt huet hadde han ikke liggi i grava den dag idag.

    Likt av 1 person

  2. Noen ganger Tomala, skal du holde kjeft om meningene dine. Dette er en slik gang.
   Du har rett til å mene hva du vil, men med slike kommentarer som du har lagt igjen her, påfører du mer smerte til en sørgende mor og familie, det har du ingen rett til.

   Likt av 3 personer

   1. Er helt enig Ei mor har mista sønnen sin og du sitter å legger ut at ja , BLA BLA OG BLA . Respektløs er du og vet tydeligvis ikke hva det er å miste noen . Hvis du mener MDMA IKKE er farlig ja da er du veldig lite Opplyst . Du virker DUM EMPATILØS OG EN RUSROMANTIKER .

    Likt av 1 person

  3. Igjen jeg er sjokkert over hvor lite empati og medfølelse visse mennesker viser når det er snakk om et så stort og verdifullt tap som et menneske, som er en sønn, en bror og så mye annet.
   Lett å snakke kaldt når det ikke gjelder en selv. Hva enn fakta er, noen ganger er der ikke alt en trenger å lire av seg for å måtte komme med «fakta» og egne meninger. Hva med å bare være et medmenneske?

   Likt av 3 personer

 5. Takk for at du orker å dele dette med oss .. Tror på at det faktisk kan skremme noen ifra å prøve … Stooooooooooooooor varm klem sender jeg til deg og dine ❤ Du er fremdeles ,mamma til 3 det er bare Haakon som har reist først .. Jeg tror dere møtes igjen ❤

  Likt av 4 personer

 6. http://www.drugscience.org.uk/blog/2017/11/26/my-dead-daughters-shoes

  Denne burde du lese Mona. Hvis du virkelig vil gjøre en forskjell og forhindre at det samme skjer med flere, er du nødt til å tak i roten av problemet. Norge ligger i verdenstoppen på overdosedødsfall, så hvorfor mener du at vi skal fortsette i det samme sporet? Det er forbudspolitikken som tar liv og mangel på informasjon, ikke MDMA. Tenk over hva slags informasjon du sprer og konsekvensene av det. Det er alvorlig å spre feil fakta.

  Likt av 1 person

  1. Hei Lina! Legalisering av f.eks MDMA kommer jeg aldri til å være enig i, hvis det formål er at friske, unge mennesker skal ruse seg! Hvis det ligger en diagnose på bordet og en lege mener det er behov, ja se det blir noe annet! Da blir det gitt under trygge forhold for å behandle en pasient! Det er trist at du påstår at jeg sprer feil informasjon! Hva er feil med min informasjon? Hvis du vil se obduksjonsrapporten så skal du få det, Haakon hadde tatt rent MDMA og de skadene han fikk var av rent MDMA!
   Jeg informerer om hva MDMA kan gjøre med kroppen og at det slettes ikke er så ufarlig som det blir fremstilt!
   Mona…

   Likt av 3 personer

   1. Nå leste jeg litt på linken som Lina sendte, og det er fra noen som er i omtrent samme posisjon som deg. Kan være verdt å lese.

    Feil informasjon er det ikke du driver med, og jeg kondolerer for tapet ditt.
    Dailymail har også en artikkel av noen som døde av akkurat det samme.

    Men her er det faktisk legalisering kommer inn i bildet.
    Forskeren som uttalte seg, sier han aldri ville prøvd det som var på gata. Du vet aldri hva du får.
    Hun tok en ekstra sterk dose, som er mellom 30 og 80% sterkere enn vanlig, i følge artikkelen.
    Faren hennes sier selv at det er farlig, fordi man ikke vet styrken, eller hva man faktisk får. Det kan være rottegift for alt man vet.
    Regulering vil kunne hjelpe i akkurat dette tilfellet.
    I flere land har det at stoffer har blitt lovlig minsket både forbruk av det og spesielt overdoser. Så selv om du personlig er i mot det, har det noe for seg, for å forhindre dødsfall.
    Hvis målet er at mindre personer skal dø av det, er avkriminalisering et steg som har virket andre steder.
    Både for å gjøre det lettere å få hjelp, og for å få informasjon. Portugal og Nederland er vel gode eksempler på dette.
    Samfunnsøkonomiske gevinster og tap av dette, er da en helt annen diskusjon.

    Skal man se på antall dødsfall og skader i forhold til antall brukere, så er vel mdma ganske langt nede. Folkeopplysningen på NRK har en episode om cannabis hvor dem viser til dette. Anbefaler episoden, eller egentlig alle episodene, av folkeopplysingen.

    Alkohol er lovlig og mye mer skremmende.
    Personlig drikker jeg i helgene. Oftere enn jeg burde, med tanke på helse, og det har også skjedd småskader. Jeg kjenner folk som har dødd i ulykker med alkohol innblandet. Jeg vet om flere. Ikke etter en sånn ulykke har jeg hørt folk prate om forbud. Jeg tror heller ikke det ville ha hjulpet. Se på import fra utlandet av billig sprit, som til tider har vært metanol. Se på effekten det har hatt, og antall dødsfall det har brakt med seg. Og der har det bare med pris å gjøre, ikke forbud. Et forbud kunne gjort dette mye mer vanlig. Mafian i USA ble jo etablert, og så store som dem var, pågrunn av forbud mot sprit. Nei nå gikk det ut i samfunnsøkonomiske konsekvenser, så en helt annen diskusjon.

    Ta en sitat fra artikkelen Lena linket til:
    «No responsible parent wants to think of their child takings drugs, but I believe that had Martha taken something that was legally regulated, labelled with ingredients and recommended dosage, she’d still be alive today. Afterall, the difference between poison and medicine is dose.»

    Jeg har aldri prøvd stoffet, har ingen planer om det. Jeg tviler heller ikke på at under riktig omstendigheter kan en vanlig brukerdose drepe noen, hvis det er det helsepersonell har kommet frem til. Det er tross alt jobben demmes å finne ut dette. Utifra statistikk som en finner på nettet, ser alvorlig skadevirkninger av mdma til å være uvanlig. Kanskje er det at tennåringer kan google seg frem til dette noe av grunnen til at dem prøver. Da spesielt siden dem får høre det motsatte av skoler og voksne rundt seg. Skoler har lenge drevet med skremselspropaganda som ikke stemmer med virkeligheten, og da man finner ut at dem -lyver-, blir kanskje terskelen for å prøve mindre?
    Her er jo historien din et eksempel som kan brukes i skolen. Om hva som skal skje, hvordan det skjedde og hva som utløste det. Det må jo da vises i forhold til statistikk. Si ikke at -DETTE SKJER-, men at dette KAN skje. At det kanskje skjer med 1/100, 1000 eller 10 000, men at det er et utfall som finnes. Langtidsvirkning og muligheten for avhengighet må jo også inn her. Dette er kanskje enda en ting som blir tatt for lettvint. -Man kan bli avhengig- er ikke fakta nok i noen sammenheng. Røyk og snus er jo noe av det mest avhengighetsskapende som er.
    Når det kommer til at friske, unge mennesker ruser seg, så går det i alt fra tobakk, annen nicotin, alkohol, koffein mm hos dem fleste. En eller annen form for rus er det ofte. Avhengighet og skadevirkninger av ting er det viktige i denne sammenhengen. Hva er skadevirkningene hvis det er ulovlig, mot hvis det er lovlig feks. Som da er det originale poenget her. Fra en far som har gått igjennom det samme som deg, med en datter som tok det som tilsvarte 5-10 doser i en smell.

    Igjen: Kondolerer. Håper du har mange sterke rundt deg som hjelper deg og tar vare på deg. Det å miste noen nær seg er noe en unner ingen.

    Likt av 1 person

 7. Kjære Mona. Jeg har et bonusbarn, som akkurat har kommet seg ut av MDMA forbruk/missbruk. Men det stoppet ikke før han ble veldig veldig syk. Heldigvis er han ok i dag og clean. Jeg kondolerer og føler med deg. Samtidig er jeg veldig uforstående overfor noen av kommentarene, og oppfordrer deg til å fortsette med å opplyse!

  Likt av 3 personer

 8. Kondolerer masse til deg, familien og alle andre som står nær ❤️ Jeg jobber for en økt kvalitet av rusundervisningen i skolen. Vi kan dessverre ikke bestemme om folk kommer til å benytte seg av rusmidler eller ei, men det vi kan gjøre er å informere og inspirere så mye vi har mulighet til. Ungdommen (og alle andre) må få tilgang på den kunnskapen som finnes slik at de kan ta kloke valg basert på fakta. Vi må også vise dem at verden er vidunderlig vakker uten rus. Du er sterk som deler dette. Mange varme klemmer sendes din vei ❤️

  Likt av 3 personer

 9. Det var forstyrrende mange forsøk på liberalisere menneskers omgang med stoffer, som man må være enig i, at ikke på noen måte eller under noen omstendighet, kan gjøre noe godt, for en i utgangspunktet sunn og frisk kropp. Det er slik desilusjonerte selv erklærte besservissere, som alltid klarer å overbevise seg selv om at de alltid har full kontroll og nok kunnskap, går til grunne, og med dette også bidrar til andres undergang. Kunnskap alene gjør ikke mennesket mer motstandsdyktig mot fristelser, mot og fornuft kan gjøre det men fraværet av stoffer er det eneste som kan ha håp om å nå en 0 visjon. Alt annet er en logisk brist på lik linje som at løsningen på skolemassakre/ tilsv. i USA, er flere våpen til alle.

  Likt av 2 personer

  1. Den logiske bristen du prater om er ikke så åpenbar som du selv sier. Skal man ta skolemassakre som eksempel, kan man godt det.
   Land som har har hatt mer liberale våpenlover og som har endret våpenlovene sine, har fått mindre skyteepisoder. Australia er et fint eksempel.
   Land som har liberalisert narkotikalovene sine, har hatt nedgang i overdoser og bruk av de sterkeste stoffene. Portugal og Nederland er fine eksempler.
   Altså har man «cause and effect».
   Mange vil jo si at det er en logisk brist å se en annen løsning. Ihvertfall da løsningen som er, ikke ser ut til å fungere. Blir problemene verre, nei da får en snu lovgivningen tilbake.

   Forskjellen kan også legges i hvor lett noe er å fremstille, hvor lett det er å smugle, hvor lett det er å bli tatt for det, samt hvor mange som har et behov eller bruk for det.
   Avkriminalisering, eller flytting av ansvaret fra politiet til helsevesenet, er til for å hjelpe folk med å oppsøke hjelp. For å gjøre terskelen lettere for folk å oppsøke informasjon.
   Når det kommer til pris, så er prisen for et helautomatisk våpen svært høy, spesielt for en skoleelev. Spesielt da den er ulovlig. Da blir såklart terskelen høyere for å gjennomføre gjerningen, fordi det nesten er umulig å gjennomføre.
   Hadde prisen på forskjellige stoffer vært 20 000 kroner, for noe du gjør 1 gang, så hadde effekten vært en helt annen.
   Man ville uansett hatt dem som søker rus på en eller annen måte uansett. Disse kommer man ikke unna. Det er også en vesentlig forskjell fra våpen.

   Nederland har hatt minst økning av heroinavhengige i hele den vestlige verden. Der har dem snudd konseptet med at canabis fører til at du prøver sterkere stoffer, til at selgeren får deg til sterkere stoffer. Det finnes artikler om hvordan Nederland bekjempet heroin-epidemien dem hadde med å gi dem gratis heroin. Hvordan det har fungert. Hvordan helsehjelp istedet for fengsel hjelper dem ut av faenskapet! Alt er ikke gledeshistorier, men dem har snudd en trend fra fryktelig, til håndterbar.
   Cannabis, som man får kjøpt i Nederland, er omtrent like mye brukt der som i andre Europeiske land. Merkelig, men sant.

   Skal man ha en null-visjon, så måtte man jo tatt tak i det stoffet som har mest problemer på verdensbasis, fordi det er en kultur rundt å bruke det og fordi det er lovlig. Alkohol.
   Her er et stoff som, i en eller annen grad, dreper 3,3 millioner personer i året (verdensbasis)
   Få personer ber om en forbud mot dette. Sist det var et forbud i USA økte gjengkriminalitet og mafian fikk enorm makt, som varte veldig lenge.

   Men tilbake til utgangspunktet.
   Et annet punkt som er viktig å ta for seg er jo hvem dette går utover. Alkohol og kjøretøy dreper hvert år mange. Mange andre enn personen som drikker.
   Samme kan jo sies om skytevåpen. Det er noe som det går utover andre enn en selv.

   Man trenger ikke være bruker av noe selv for å se hvordan strengere regulering på feks våpen kan hjelpe, mens et totalt forbud av narkotika ikke gjør det. Det letteste er jo å se på land som har prøvd andre løsninger. Da finner man ofte eksempler som viser hva man kan forvente seg av dvs. tiltak.
   Klart det er en fare for avhengighet, og man vil jo unngå det. Man vil også unngå store kostnader på samfunnet, store belastninger på familier og enkeltpersoner. Dette er alt ting som spiller inn.

   Jeg har ikke prøvd MDMA, heroin, kokain eller lignende. Jeg holder meg til alkohol. Alkohol er farlig og det er lovlig.
   Det er faktisk svært lite informasjon man fikk om langtids helsevirkninger av alkohol på skolen, eller hva alkohol gjør når du er beruset. Det kan ha blitt forandret på de 12 årene siden jeg var på ungdomsskolen.
   Det er så vanlig at det ikke blir gitt særlig informasjon om det.
   Ikke at vi fikk mye informasjon om andre narkotiske stoffer heller. En advarsel om at det var farlig, det burde vi aldri prøve og at det var avhengighetsskapende.
   Det som da er problemet, er jo at ungdommer selv søker opp informasjon. Alkohol, som ingen advarte mot at er farlig, dreper jo flere per innbygger, per BRUKER faktisk, enn mange andre stoffer. Hva gjør dem så farlig da?
   Faktisk var det eneste stoffet vi fikk litt informasjon om cannabis. Da man i etterkant finner ut at all forskning som er gjort på området tilsier noe annet enn det politiet (som da faktisk informerte om dette) sier, blir man skeptisk.
   Farlig sa du? Men ingen har på verdensbasis død av det. Avhengighetsskapende? Men mindre enn alkohol, tobakk og sukker?
   En blanding av sukker og fett er jo veldig avhengighetsskapende, men det ble jo heller ikke informert om.

   Man kommer ingen vei med kunnskap uten forbud mener du, men land som avkriminalisert, eller delvis gjort lovlig, viser noe annet.
   Problemet ligger jo i det at det ikke er særlig informasjon som blir gitt. Ihvertfall ikke i «min tid».
   Sønnen til Mona er jo et eksempel som kan brukes i skolesammenheng. For å vise hva som kan skje. Det er bare viktig å ta med alt annet av fakta rundt dette, til dem samme elevene. Sett ting i perspektiv.
   Det skremmende, mener nå jeg, med mye av dopbruket, er jo at ingen vet hva dem egentlig får. Rottegift, fluor-tabletter, hva som helst.
   Kanskje får noen fluor tabletter, og tenker at dem merket så lite, at neste gang tar dem mer og dør så av overdose. Kanskje noen får andre giftstoffer og dør av nesten ingenting.
   Mange har ukjente hjertefeil og kan dø av vanlig doser også.
   Gjør man det lovlig, fjerner man det at det er skummelt med at man ikke kan være sikker på hva man får i seg. Kanskje en grunn ekstra for å prøve. På den andre side dør kanskje 10 personer mindre i året av overdose.

   Over på hvor farlig det er igjen:
   Wikipedia viser til en Engelsk studie, som tilsier at stoffet er like farlig som hesteridning, under riktig dosering og med rikelig med vann. Dem viser til denne studien: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=17382831&ordinalpos=2&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

   Alt med måte. Vann i like store mengder som mange dreper øl er ofte mer dødelig.

   Liker

 10. Så utrolig trist å lese! Selv sliter jeg med et omfattende rusmisbruk som har gått over hele 1år nå. STOR erfaring med knips og MDMA. For 2 uker siden var jeg «uheldig» å tok overdose på MDMA. Jeg å min samboer (heavy sprøytenarkoman i 17år) hadde fått tak i noe som vi skulle kose oss med. Dette var på en torsdag. Vi hadde ca 2gram. Tok 0.2g i sigarettpapir å droppa det. Koste meg no sykt den natta! Dagen etterpå skulle jeg prøve igjen siden jeg hadde det så gøy dagen før. Det jeg ikke tok i betraktning var at jeg hadde vært våken i 4 dager på amfetamin. Kjæresten skulle ikke ha denne gangen. Jeg satt med stuebordet å skulle ordne klart. Var ca 1g igjen. Veide opp 0.2g å la det i ett sigarettpapir (resterende 0.8g ble lagt i et annet sigarettpapir ved sidenav) pratsom som min kjære var så ble det litt surr å feil dropp kom innabors, altså jeg droppa 0.8g på engang med en feil! Jeg skjønte jo ikke dette før lenge etterpå. La meg ned på sofaen sammen med hunden. Gikk ca 30 min før jeg bynte å merke at nååå skjer det noe. Det var bare tilfeldig at samboer fant ut at jeg hadde tatt feil dropp! Long story short.. havna på legevakta å lå til observasjon til dagen etter. Kom hjem med min kjære på mårranskvisten i 8 tiden, ramla helt i psykose. Klikka å raserte hele leiligheta. Holdt på i godt over 12 timer å ettervirkningene var helt JÆVLI! Var som å være i helvette rett og slett!! Dette stoffet skal man være FORSIKTIG MED!!

  Likt av 2 personer

 11. Narkotiske stoffer fortjener ikke forsvar i det hele ,så lenge de eksisterer vil faren for uopprettelige skader og død være til stede.
  Det gjør vondt å miste et barn ,jeg vet.
  Jeg mistet min sønn i overdose rett før han skulle fylle 22 ,det var en tragisk hendelse som setter uopprettelige spor.
  Til dere unge , si nei til narkotika samme hva det gjelder.

  Likt av 3 personer

 12. «– Man kan aldri forberede seg på hvordan man skal leve livet sitt etter at ens barn er død, fordi det er det mest fryktede scenarioet en kan tenke seg. På tross av alt jeg hadde gjort for å holde Martha trygg, døde likevel barnet mitt av en MDMA-forgiftning. Og det kunne vært unngått hadde bare politikerne skjønt hvor problematisk det er å forby rusmidler, sier Cockburn.»

  https://www.aftenposten.no/kultur/i/ngRmyL/Datteren-dode-av-overdose-Likevel-vil-Anne-Marie-Cockburn-legalisere-alle-rusmidler

  Når jeg leser en overskrift som «Fuck MDMA», så får jeg en klump i magen. Uansett hvordan man snur og vender på saken, så er det slik at Haakon og andre i hans situasjon har valgt å gjøre nettopp det de gjorde, selv om vi allerede driver med mye av det du ønsker å gjøre og har gjort det i flere tiår. Med forbudet, straffene, skammen, hemmeligholdet, stigmatiseringen, informasjonskampanjene, skolebesøkene til skrekk og advarsel.

  Jeg har selv vært redd for å bli avslørt av familien da jeg var ungdom og eksperimenterte i skjul. Forbudet og den ensidige informasjonen (noen ganger med faktafeil!) gjorde at jeg var redd for helt andre konsekvenser enn at jeg har inntatt rusmidler uten peiling på dosering og renhet. Noen av de første gangene jeg prøvde MDMA, tok jeg det på øyemål og uten å ha testet innholdet. En gang gikk jeg langt over det som er forsvarlig med å ta mange doser med MDMA etter hverandre og fant senere ut at andre har havnet på akutten med lavere inntak. Hadde ALDRI gjort det hvis jeg hadde fått vite det jeg senere leste sporadisk på nettet. Hadde ALDRI tatt så høy dose første gang, og absolutt aldri overskredet nivåer som ville gitt mange en dødelig overdose. Jeg blir skremt av å tenke på dette nå.

  Jeg var utrolig heldig. Jeg kunne både dødd av alkohol-blackout og av MDMA-overdose i impulsive øyeblikk, selv om jeg ellers har hatt en sunn livsstil og andre sunne hobbyer, tatt utdanning og jobbet hele mitt voksne liv. Samtidig føler jeg reelt sett at det kunne ha vært meg denne bloggposten handlet om. Dette til tross for at jeg hadde fått vite masse om både risiko for død og skader. Jeg prøvde. Men jeg kunne ha fått vite mer, og jeg mener helt bestemt at brukerveiledning/skadereduksjon er eneste måte å komme videre i forebyggingen av de mest tragiske tilfellene hvor unge trosser advarsler og likevel prøver. For det har ikke manglet på advarsler. Hva gjør vi for sånne som meg, når sånt ikke holder?

  Skadereduksjon manglet i min opplæring, og det ville definitivt ha gjort at jeg unngikk farlige situasjoner. Jeg vet hva jeg ville ønsket for meg selv og mine eventuelle barn! Ikke alle foreldre med lignende historier ønsker å fortsette som før, som man kan lese i Aftenposten i lenken under. Og jeg tror faktisk at det kan redde liv å skifte kurs. Derfor bruker jeg tid på å skrive dette, og håper det ikke blir tatt som irrelevant kritikk fra en eller annen kunnskapsløs legaliseringstilhenger som har en agenda. Ja, jeg ønsker en vitenskapelig styrt utvikling framfor en som er basert på udokumenterte forestillinger, og mener at vi er på vei dit i samfunnet vårt nå. Og jeg kan bare anbefale å se bort fra høylytte pressgrupper den ene eller andre veien og ikke være en del av det selv, og heller forsøke å ta med forskning i så stor grad som mulig.

  Jeg vet ikke hva slags vinkling du har på foredragene dine og hva du fokuserer på, om konklusjonen er at vi må forebygge bruk og samtidig gjøre det tryggest mulig for de som prøver, eller om du foretrekker virkemidlene som nevnt over. For alles del håper jeg personlig at du har med skadereduksjon og aksepterer det faktum at mennesker gjør risikable valg, og at det går an å jobbe på flere fronter samtidig.

  Vi trenger definitivt ikke gi ungdom som bestiller testkits en politipatrulje som straff for at de gjør et ordentlig forsøk på å utelukke farlige kopistoffer (alle resultat av at cannabis og mdma m.m. er ulovlig). Dette er jo mer fornuftige ungdommer enn jeg selv var.

  Det er ikke konstruktivt å fremstille risikoen ved noe som høyere/farligere eller lavere/tryggere enn det faktisk er, men å snakke ærlig og ut fra fakta. Det har dessverre ikke blitt ført en dekkende og skadereduserende dialog, og potensialet for forbedring er stort. Kan godt hende at legaliseringsbevegelsen går for langt uten vitenskapelig dokumentasjon, men jeg mistenker at tida vil vise at forbud gjorde vondt verre og at det er helt andre årsaker til rusmisbruk enn at stoffer er tilgjengelige. Det er ubehagelig å nevne disse tingene i sammenheng med et nært dødsfall som du har opplevd, men jeg føler det er nødvendig å minne om, nettopp for å unngå flest mulig lignende tilfeller i framtida. Vi har ingen å miste.

  Selv håper jeg at vi en dag kan se at ingen dør på grunn av for lite kunnskap om trygg bruk og skadereduksjon, og at vi får til å forebygge bruk samtidig som vi forebygger skadelig bruk. God uke og lykke til med det viktige arbeidet ditt!

  Likt av 1 person

  1. Jeg har aldri prøvd stoffet, men jeg er helt enig i poengene dine. Jeg har kamerater som har vært avhengig av dvs. uten at jeg personlig har sett konsekvensene av dette. Jeg vet at det har ødelagt mange av fremtidsmulighetene demmes. Uten stigmatisering, med mer fakta og bedre opplyste fakta, kunne dette vært unngått.
   Han ene brruker i dag ingenting. Holder seg langt unna, for sin egen del. Han er fortsatt for å i det minste avkriminalisere. Mye pågrunn av punktene du nevner.

   Da jeg var på ungdomsskolen fikk vi ikke noen beskjeder om virkningene på noen stoffer, heller ikke noe om det annet enn at det er farlig. Det eneste stoffet vi fikk mer informasjon om var cannabis og hvor farlig dette er. De fleste ungdommer har tilgang til google. Dem klarer selv å finne informasjon om det de vil. Da politiet kommer og informerer om hvor farlig et stoff er, hvor alvorlig det kan være, for så å finne ut at det ikke har vært et eneste dødsfall på verdensbasis er tåpelig.
   JA, ungdommer burde bli informert om farene. JA, dem burde bli informert om hvor avhengighetsskapende noe er. Bare at dem må fortelles alt.
   Ta ditt eget eksempel, på hvordan du tok doser som var alt for store. Informasjon om hva som kan skje med en vanlig dosering, kontra en for stor dosering kunne ha reddet et liv. Informasjon om farene med å kjøpe stoffer som er ulovlige, og at man ikke vet hva som er i dem, kan også redde liv.

   Man trenger ikke har prøvd illegale stoffer for å være for en endring av narkotikapolitikken. Bare se på land som har gjort akkurat dette. Se på land som Portugal eller Nederland. Nederland snudde heroinbruken i landet helt rundt. Det at man ikke kommer i kontakt med en langer da man kjøper cannabis ser ut til å ha hjulpet det også. Så ser man på hvor mange som har prøvd cannabis. Den er omtrent som i resten av Europa.

   Det er for lite informasjon om det meste for ungdommer. Jeg leste om en far som advarte mot energidrikke fordi sønnen hadde drukket 4 liter over svært korttid, og nyrene dermed sviktet. Han vil dermed forby eller regulere energidrikke.
   4 liter er mye. 4 liter kaffe ville ha tilsvart det samme som 6-8 liter energidrikke, koffeinmessig.
   4 liter vann på kort tid vil gjøre at du kanskje må på sykehuset
   6 liter vann på kort tid er dødelig.
   I løpet av et døgn kan vann være mer helsefarlig enn øl i samme mengder.

   Her kommer nemlig informasjon inn i bildet. Vil regulering av energidrikke minske skadevirkningene, når ingen blir opplyst om skadevirknignene? Tvilsomt. Kanskje blir det bare «enda mer kult» for folk under 18, siden dem nå må ha noen til å kjøpe for seg. Kanskje drikker dem mer enn før.
   Hadde man istedet informert om hva som kan skje med for mye koffein. Hva som kan skje med å drikke for mye væske, så kan man unngå sånne tilfeller.
   Jeg mener det samme anngående de fleste narkotiske stoffer.
   Overraskende nok er det mange som ikke mener det burde være forbud av energidrikke eller alkohol og at det heller skal være bedre opplyst. Dem samme personene har ikke den samme holdningen anngående narkotiske stoffer. For meg er dette svært merkelig.
   Tenk på potensielle skadevirkninger, og hvordan riktig informasjon istedet for stigmatisering kunne ha unngått dette.

   Liker

 13. Kondolerer så mye ❤️ Du er tøff og sterk som skriver om dette! Jeg håper du greier å overse alle di dummeste kommentarene fra di «bedrevitere». Stå på!

  Likt av 2 personer

 14. Kondolerer så mye for ditt tap, og takk for at du har krefter til å advare mot dette! ❤
  Det når ut og berører mange mennesker, og jo flere som deler – jo flere leser det og blir obs på det.
  At noen skal krangle på dine fakta som du har svart på hvitt er jo helt på tryne! Jeg leser med avsky kommentarene på disse som «vet bedre».
  Stå på, du når faktisk ut til folk med dette❤❤

  Likt av 2 personer

 15. Sender dere varme tanker,
  og beundrer styrken dere viser ved å dele deres historie.
  Haakons liv har fått en ny betydning,
  han er kanskje borte i deres hverdag,
  men han lever videre gjennom alle unge som i hans minne styrer unna narkotika.

  Ser endel som gjør denne advarselen mor MDMA til en debatt om narkotika er farlig,
  eller at ruspolitikken er feil,
  -for denne familien er ikke det spørsmålet, for dem ER MDMA FUCK,
  narkotika frarøvet dem det kjæreste dem har,
  Nett-troll, før dere så modig sitter bak tastaturet å sender sjikanerer følelsesløse kommentarer i øst og vest
  les denne lenka:

  http://lucifersdatter.blogg.no/1519334941_netttroll_psykopater_med_sadistiske_trekk.html

  Likt av 2 personer

  1. Tusen takk Geir Ståle! De ordene varmet og det er nettopp slike tilbakemeldinger fra deg og andre som gjør det verdt det, selv om hjertet brister og tårene renner når jeg skriver! Tusen hjertelig takk ❤
   Klem Mona….

   Likt av 2 personer

   1. Det du gjør her, eksponerer deg selv og din familie er modig,
    og vil nok tro at du ikke i din villeste fantasi trodde at historien om Haakon spredde seg i et slikt omfang.
    Bare på min private Facebook-venneliste har jeg sett «Fuck MDMA» mange ganger,
    og det skremmer alle fornuftige mennesker, og spesielt foreldre.
    Og jeg tror, som hos oss, at samtalen om Haakon samt «Fuck MDMA» kommer opp med ungdommen i huset.
    Å er det bare 1 ungdom som tenker seg om to ganger, har Haakon reddet et liv.
    Ta vare på hverandre, og takk for det du gjør ❤

    Likt av 1 person

 16. Kondolerer så mye ❤ tørr ikke engang prøve å forstå hvor grusomt det er å miste barnet sitt, og absolutt ingen skulle måtte oppleve det. Tusen takk for at du deler en så sår og vond situasjon. Jeg var en av de ungdommene som lett kunne la meg påvirke av hva andre gjorde, så alle unge burde lese dette. Du kan aldri få igjen gutten din her på jorda, men vet å snakke høyt om han og denne ene feilen han begikk, så kan dere ilag stanse andre fra å gjøre det samme, og dermed kanskje redde liv!

  Likt av 1 person

 17. Kjære Mona!
  Jeg vil du skal vite at jeg snakker ofte om dette med guttene mine. De er 9,11 og 12. Jeg leser det du/dere skriver,jeg viser bildene, jeg snakker om MDMA og lignende. Jeg snakker om Haakon!
  Ville bare du skulle vite det….om det finnes no «trøst» i det…
  ❤❤

  Likt av 2 personer

  1. Tusen takk for en utrolig god tilbakemelding Camilla, og ja, det du skriver gjør godt og gir meg energi til å fortsette med å spre informasjon om dette stoffet! Selv om vi blir motarbeidet fra flere hold om at MDMA er ganske så ufarlig viser trenden at det slettes ikke er tilfelle! Dette også pga av at flere unge, helt ned til 12-13 årsalderen har brukt dette, og det er jo helt åpenbart at så unge ikke aner konsekvensene av hvilke skadevirkninger dette stoffet har! Tusen takk igjen, det hjelper ❤
   Klem Mona….

   Likt av 1 person

 18. Jeg sender varme tanker til deg og dine. Det å miste et barn må være den grusomste smerte en mor kan oppleve. Tusen takk for at du deler dine minner, tanker og ord med verden. Selv om noen ikke er modige og reflekterende nok til å skjønne hva og hvorfor du gjør dette, så ikke tvil på at det når frem til utallige andre og sansynligvis kommer dine ord om din sønns tragiske død til å spare liv. På den måten lever han videre. Min dypeste medfølelse.

  Likt av 1 person

 19. Hva i helvete… Kjenner jeg blir forbanna av sånne idioter som tror dem vet ditt og datt…. Har selv holdt på litt før og Nils… Hvor i verden er du?
  Prøvd det selv eller bare lest om?
  Mona hev hode over sånne idioter…
  Kondolerer og sterkt og lese jeg har selv sluttet med alt og tenkte på jentungen den dagen jeg sluttet…

  Liker

 20. Jeg har vært så «heldig» å overvære ditt og din manns foredrag gjeldende MDMA og Haakons tragiske bortgang. Tror det må være noe av det sterkeste jeg har opplevd!
  Så hjerteskjærende å høre om tiden du hadde sammen med Haakon på sykehuset. Så utrolig vondt i mammahjertet. Dette må være enhver foreldres verste mareritt.
  Syns du/dere er vanvittig sterke som klarer å formidle denne historien igjen og igjen. Dette foredraget burde vært obligatorisk for både ungdom og voksne, så viktig er det! At noen kan sitte å « forsvare» bruk av dette stoffet er bare helt utrolig.. 😔

  Sender gode tanker til deg, din mann og Haskons søsken ❤️

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s